Konuyu görüntüle
IUCODERS FORUM > Duyurular > Diğer > EE-ECE-CS-CE/Sizce Nasıl olmalı??
Yazar
akgulozkan


avatar
istanbul
Kayıt: 12.12.2006
20.03.2010-22:24 #67550
Bildiğiniz üzere ülkemizde

-Elektrik Mühendisliği
-Elektrik-Elektronik Mühendisliği
-Elektronik Mühendisliği
-Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
-Telekomünikasyon Mühendsiliği
-Kontrol Mühendisliği
-Bilgisayar Mühendisliği

isimlerinde değişik üniversitelerde değişik programlar var. Ama dünya çapında araştırıldığında isim yapmış başarılı hiçbir üniversitede

-Elektronik Mühendisliği (Electronics Engineering)
-Elektrik-Elektronik Mühendisliği (Electirical-Electronics Engineering)
-Telekominikasyon Mühendisliği (Communication/Telecommunication Engineering)
-Kontrol Mühendisliği (Control Engineering)
-Bilgisayar Mühendisliği (Computer Engineering)

tek başlarına yukarıdaki mühendislikler yok. Bunun yerine

-Elektrik Mühendisliği (Electrical Engineering)
-Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği (Electrical and Computer Engineering) (en çok bundan var)
-Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri (Electrical Engineering and Computer Sciences)
-Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği (Computer Sciences Engineering)

Acaba neden?
Bence bizimkiler olaya teknik okul mantığı ile yaklaşıyorlar ve piyasanın ihtiyacına göre ne tam bir teknik eleman ne de teknolojiye yön verecek teorik bilgiye sahip çağdaş mühendis, arada bi yerde kendini kaybetmiş lisans mezunları yetişiyor. Bana göre ise aşağıdaki gibi düzenleme mantıklı olacaktır.

-Elektrik Mühendisliği(EE)-> Yüksek gerilim ve enerji iletim hatları ile uzmanlaşmış kaliteli mühendisler yetiştiren bölüm.

-Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği(ECE)-> Bildiğimiz elektronik mühendisliği fakat bilgisayar bilimleri ile yoğurulmuş ve akım gerilim ilişkisi dışında da bişeyler katabilen bölüm. Bu bölümün çok geniş bir ders envanterine sahip olması gerekmektedir ve uzmanlaşma kişiye bırakılmalıdır. Yani mezunlar teorik alt yapısı (fiziksel dünyası) sağlam birer bilgisayar mühendisidir.

-Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği (CSE) -> Bildiğimiz bilgisayar bilimleri mühendisliği, yapay zeka, görüntü işleme, robotik, dağıtık sistemler gibi bilgisayar bilimlerinde ileri alanlar bu bölümün odağı olmalıdır.

-Yazılım Mühendisliği(SE) -> Tam anlamıyla yazılım üzerine yoğunlaşmış temel bilgisayar bilimleri üzerine kurulu bir mühendisliktir. Çağın zorunlu kıldığı bir alandır. Bana göre de Türkiyenin en büyük açığını bu bölümlerden mezun olanlar kapatacaktır. Böylelikle daha kaliteli yazılımlar üretilebilir.

Acaba sizin fikirleriniz nedir bu konuda? Sistemi değiştirecek olanlar bizler değiliz tabiki de , sadece görüşlerinizi merak ettim thinking








Yazar
clairvoyant


avatar
Antalya
Kayıt: 05.05.2006
20.03.2010-23:17 #67552
Bu bahsettiğin yeni branşlar 4 yıllık mı? biggrin

Şaka bir yana; bence isimden çok içerik önemlidir. Çünkü içeriğin isim ile uyumlu olup olmaması bile kendi başına bir problemdir. Benim fikrime göre işe yanlış yerden başlıyoruz. Türkiye'de mühendislik fakültesinde okuyan öğrencilerin çoğunluğu "önce bir okuyalım da bakarız çaresine" mantığıyla olaya yaklaşıyor. Yani önceden kendine hedef belirleyen bir kişi hangi dersleri görmesi gerektiğini de araştırıp belirleyebilir. Hedefine ulaşması için ihtiyacı olan derslerin hepsini kendi bölümünde göremeyebilir. Kişinin illa ki belirli bir domain altına alınmış bir bölüme bağlı kalması gerekmiyor. Başka bölümlerden, gerekirse başka üniversitelerden, özel sertifikasyon programlarından da yararlanılabilir. Elbette ihtiyacı olan derslerin çoğunluğu kendi bölümünde olmalıdır, yoksa yanlış bölümdedir demektir.

Elektrik sinyali teknolojisine bağlı bölümler dünyada en çok alt branş barındıran bölümlerden biridir ve her branş bir şekilde diğerleriyle iç içe gelişiyor.

Buraya gelinceye kadar değişmesi gereken çok daha ciddi uygulamalar var. En önemlisi; halkın (özellikle gençler; özel sektör, devlet kurumları; ana, baba, bacı, gardaş; vatan millet sakarya) her vatandaşın üniversite okuması gerekmediğini anlaması gerekiyor. ÖSS çılgınlığının sona ermesi için en ciddi kriter budur. Bizim ülkede üniversite lisenin devamı gibi algılandıkça gerisinin pek bir önemi yok.





Let`s make this world a better place to live !

Yazar
akgulozkan


avatar
istanbul
Kayıt: 12.12.2006
21.03.2010-13:10 #67568
clairvoyant yazdi
 
Bu bahsettiğin yeni branşlar 4 yıllık mı? biggrin

................


Abi haklısın ben bu soruyu çok duydum ya droolingd oh Adama mühendislik diosun, 4 yıllık mı diye soruyor. Yok 18 yıllık ama işte 2 sene de mezun oluyosun sillyraised eyebrow

Ek olarak mühendisliklerin 4 yıldan daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü elin adamı üniversite lisans eğitimine (undergraduate) başlamadan önce 2 yıl istediği alanlarda yüksek öğrenime hazırlık dersleri görüyorlar. Mesela mühendisliğe girecekse yoğun fizik ve matematik eğitimi alıyor ve üniversiteye geldiği zaman sıkıntı çekmiyor. Böylelikle sonraki 4 yılı çok daha sağlam tamamlıyor. Bizimkiler ise havada bir fizik matematik eğitimi üzerine yetersiz teknik eğitim. Al sana ne teknik eleman ne çağdaş teorik mühendis. ikiside olamayan garip mezunlar yetişiyor. He tabiki çalışma hayatında başarılı olup olmamak bu söylediklerimin dışında şeyler. Aldığı kıytrık lise eğitimi ile iş dünyasında iyi yerlere gelen isimlerin sayısıda az değildir. Meseleye iş dünyasında başarı gözüyle bakmıyorm. Söylemeye çalıştığım şey teknoloji üretmek ve bilimsel ilerleme ile ilgili şeyler. Umarım anlaşılmışımdır.


Bunun dışında diğer söylediklerine de katılıyorum. wink





Del.icio.us
Digg
Facebook
Furl
Google
Blink
Simpy
Spurl
Y! MyWeb